Isporuka opreme za dalekovode u Norveškoj

U međunarodnoj konkurenciji triju tvrtki koje su preostale nakon postupka pretkvalifikacije, Dalekovod d.d. dobio je posao isporuke čelično rešetkaste konstrukcije za dalekovod 420 kV Sima - Samnanger u Norveškoj, ukupne duljine 90 km is 278 stupnih mjesta.
Predmetni stupovi će biti ugrađeni u turistički najatraktivnijem i najpoznatijem fjordu u blizini Bergena (zapadna Norveška).

Naručitelj je norveški državni operator prijenosnog sustava Statnett. Planirano je osam konvoja robe, a rok dovršetka isporuke je studeni 2011. godine..

Također je vrijedno napomenuti da se Dalekovod d.d. na tom tržištu pojavio prije više od pet godina isporučujući opremu i izvodeći radove na montaži dalekovodnih stupova. Zbog visokih ekoloških zahtjeva-standarda, dio stupova bit će posebno zaštićen prema ekološki prihvatljivim normama i ICAO standardima za zrakoplovnu signalizaciju.

Potrebno je naglasiti kako Norveška posebnu pažnju posvećuje visokim HSE standardima već u samoj fazi proizvodnje (zaštita na radu, zaštita okoliša i zdravlja radnika). U tom smislu, Dalekovod d.d. je prošao vrlo zahtjevan postupak pretkvalifikacije koja je obuhvatila kontrolu svih tehnoloških postupaka u proizvodnji te radova na montaži na samom terenu. Ovaj posao predstavlja značajan iskorak Dalekovod-a d.d. na iznimno zahtjevno norveško i skandinavsko tržište zbog visokih kriterija za zadovoljenje kvalitete proizvoda, ekoloških i sigurnosnih standarda te radova, posebno s obzirom na to da se prilikom odabira dobavljača provjeravaju svi tehnički detalji kako bi investitori bili sigurni da će odabrani dobavljač moći zadovoljiti sve tražene kriterije.

Vrijedno je napomenuti da je Dalekovod d.d. prije dvije godine razvio i ugovorio pilot projekt s ambicijom proširenja na tržište cijele Skandinavije za 60-ak stupova za tvrtku OCAS, koji se koriste za novo instalirane radare na rubovima fjordova kao prevenciju udara zrakoplova u vodiče prilikom preletanja.

Dalekovod d.d je također dobio posao isporuke i 25 stupova za dalekovod 52 kV STRUPE - ISEBAKKE također u Norveškoj. Posao nije financijski posebno velik, ali je bitno da se radi o novoj generaciji stupova za ovu naponsku razinu i u cijelosti po europskoj normi i direktivama EU.
vrh stranice