Početak izgradnje 750 kV dalekovoda u Ukrajini

Dana 19.rujna 2012., svečano je otvorena izgradnja dva dalekovoda 750 kV koji povezuju nuklearne elektrane Rivnensku i Hmelnicku sa TS „Kijevska“ u Ukrajini.
Dionicu dalekovoda 750 kV koja povezuje NE„Hmelnicka“ i NE „Černobilska“ sa TS „Kijevska“ će graditi tvrtka DALEKOVOD koja je početkom 2011.g. potpisala ugovor sa ukrajinskom državnom energetskom kompanijom UKRENERGO. Vrijednost ugovora iznosi 71 milijun eura. DALEKOVOD je u prethodnih godinu i pol dana od potpisivanja ugovora uspješno završio prvu fazu projekta: projektiranje dalekovoda, projekt otkupa zemlje na trasi dalekovoda kao i ostale pripremne radove neophodne za uspješan početak građevinskih radova.

Svečano otvorenje predvodio je Predsjednik Ukrajine g.Viktor Yanukovych na kojem su prisustvovali i predstvanici tvrtke DALEKOVOD. Otvaranje je organizirano u obliku videokonferencije koja je povezala Središnju dispečersku dvoranu državne energetske kompanije „UKRENERGO“ u Kijevu i selo Nalivajlovka, Makarovske regije gdje je montažom prvog stupa započeta izgradnja.

Ovaj projekt koji kreditira Europska Banka za obnovu i razvoj, ukupne vrijednosti 400 milijuna eura, predstavlja jednu od najvećih investicija u energetiku Ukrajine od njene samostalnosti.

Izgradnjom ovih dalekovoda značajno će se povećati prijenosni kapaciteti ukrajinske elektroenergetske mreže, maksimalno iskoristiti proizvodne mogućnosti NE Rivnensku i NE Hmelnicku te povećati sigurnost opskrbe električnom energijom Kijeva i velikih industrijskih gradova na istoku Ukrajine koji trenutno imaju problema s opskrbom zbog dotrajalosti prijenosne mreže.

DALEKOVOD je u travnju 2012. dobio certifikat o uspješno završenoj izgradnji 330 kV dalekovoda Dniester-Bar u Ukrajini, a trenutno osim ovog 750 kV dalekovoda gradi i transformatorsku stanicu 330 kV Bar.

Galerija slika: http://www.president.gov.ua/ru/gallery/2047.html

Dalekovod d.d.
vrh stranice