Potpisan ugovor za prugu Dugo Selo - Križevci

29.04.2016.

Zagreb, 29. travnja 2016. – Domaći konzorcij tvrtki koji čine hrvatske tvrtke DIV d.o.o., Zagreb-Montaža d.o.o i Dalekovod d.d. danas je s HŽ Infrastrukturom službeno potpisao ugovor za rekonstrukciju postojećeg i izgradnju drugog kolosijeka na dionici pruge Dugo Selo – Križevci. Vrijednost projekta, koji obuhvaća izvedbu i nadzor radova, iznosi milijardu i 254 milijuna kuna, od čega je 85 posto financirano iz EU sredstava dok se preostalih 15 posto financira nacionalnim sredstvima. Ugovor su potpisali predsjednica Uprave HŽ Infrastrukture Renata Suša te predstavnici domaćeg konzorcija Tomislav Debeljak (DIV), Alen Čović (Zagreb-Montaža) i Alen Premužak (Dalekovod).
„U ime konzorcija želim zahvaliti investitoru HŽ Infrastrukturi na povjerenju i prilici da se dokažemo kao najbolji mogući partner na ovome projektu. Zahvaljujem partnerima i podizvođačima koji su uložili zaista veliku energiju i mnogo odricanja da bismo bili konkurentni s ponudom, financijskim institucijama koje nas prate i imaju povjerenje u uspješnu i pravovremenu izvedbu, ali i svima koji su na bilo koji način sudjelovali u pripremi ovog projekta. Svi s osobitim nestrpljenjem očekujemo početak radova i njihov uspješan dovršetak.“ – istaknuo je prilikom potpisivanja ugovora Alen Premužak, predsjednik Uprave Dalekovoda d.d.

Planirane aktivnosti u okviru projekta, pored obnove postojećeg uključuju i izgradnju drugog kolosijeka na cijeloj pružnoj dionici dužine 38,2 km. Na navedenoj dionici planirana je izgradnja šest mostova od kojih dva cestovna te rekonstrukcija postojećih sedam mostova, ukidanje 17 željezničko-cestovnih prijelaza i dvaju pješačkih prijelaza te gradnja 11 novih nadvožnjaka, jednog podvožnjaka i šest pothodnika, nadogradnja stabilnih postrojenja električne vuče, modernizacija signalno-sigurnosnih i telekomunikacijskih uređaja te izgradnja 25 kilometara servisnih cesta.
Početak gradnje i rekonstrukcije željezničke pruge Dugo Selo – Križevci predviđen je tijekom ljeta 2016., a završetak radova očekuje se u prvoj polovici 2020. godine.
vrh stranice