Potpisivanje ugovora za Izgradnju 420 kV dalekovoda Sima - Samnanger

Danas je u Zagrebu potpisan Ugovor između Dalekovoda d.d. Zagreb i norveškog državnog operatera prijenosnog sustava Statnett za Izgradnju dalekovoda 420 kV Sima Samnanger, duljine 90 km. Vrijednost radova na montaži iznosi više od 20 milijuna EUR. Očekivani početak radova je 1.listopada 2010.g.
Izgradnja obuhvaća građevinske radove, montažu čelično rešetkastih stupova te elektromontažne radove (montaža vodiča, OPGW-a i zaštitnog užeta).
Svrha izgradnje dalekovoda je povećanje pouzdanosti u isporuci električne energije potrošačima, a što će posebno povećati kapacitete u prijenosu električne energije i pouzdanost opskrbe potrošača za cjelokupnu regiju sa sjedištem u Bergenu.
Zbog nepristupačnosti terena, izgradnja ovog dalekovoda će odvijati uz korištenje helikoptera, što je uobičajena praksa kada se radi o izgradnji dalekovoda u Norveškoj, gdje su zahtjevi po pitanju zaštite okoliša izrazito visoki, ali i sigurnosti u obavljanju takvih vrsta poslova. Posebni zahtjevi tijekom izgradnje ovog dalekovoda očekuju se na prijelazima preko fjordova (ukupno 3 prijelaza), što će predstavljati dodatan izazov i dodatnu pozornost obzirom na duljine prijelaza (raspon između stupova oko 3 km) i vremenske okvire za njihovu izvedbu.

Treba naglasiti da je početkom 2010.g. Dalekovod sa Statnettom ugovorio posao isporuke čelične konstrukcije za isti dalekovod prema posebnom ugovoru što uz dobivanje posla izgradnje predstavlja značajan uspjeh jer je to potvrda dosadašnjeg kvalitetno odrađenog posla u Norveškoj.

Dalekovod je i ovaj put potvrdio kontinuitet suradnje na skandinavskom tržištu, s namjerom dugoročnog prisustva na ovom poželjnom, ali i vrlo zahtjevnom tržištu gdje su kvaliteta, pouzdanost i povjerenje prioriteti među partnerima.

S poštovanjem,

Dalekovod d.d.
vrh stranice