Klupski kredit od 53,5 milijuna eura za financiranje izgradnje vjetroelektrane kod Zadra

Obavještavamo da je potpisan ugovor o kreditu za projektno financiranje izgradnje vjetroelektrane ZD2 i ZD3 u ukupnom iznosu od EUR 53.500.000,00.
Ugovor je potpisan između Societe Generale – Splitske banke d.d. kao vodećeg aranžera, agenta i kreditodavatelja i Privredne banke Zagreb d.d. kao suaranžera i kreditodavatelja, projektnog poduzeća EKO d.o.o. kao korisnika kredita, Dalekovod Professio d.o.o. i Medviđa d.o.o. kao pokrovitelja te tvrtke Dalekovod d.d.

Kredit se odobrava za dugoročno projektno financiranje projekta izgradnje vjetroelektrane ZD2 i ZD3 kod Zadra koju čini 16 vjetroturbina - ukupne snage 36 MW. Jedan od investitora ovog značajnog projekta je i Dalekovod Professio d.o.o. u 100%-tnom vlasništvu tvrtke Dalekovod d.d.

Ovo je već drugi projekt vjetroelektrane koji pokreće Dalekovod Professio sa svojim partnerima uz potporu Societe Generale – Splitske banke d.d. Prva elektrana ZD 6 kod Gračaca s instaliranih 9 MW uspješno je puštena u rad u siječnju ove godine. Važno je napomenuti da je Dalekovod projektirao i izveo radove na građevinskoj infrastrukturi i visokonaponskim postrojenjima te uspješno priključio na mrežu vjetropark ZD6, a isto je ugovorio i za projekt ZD 2 i ZD 3.

Po dovršetku izgradnje ZD 2 i ZD 3, Dalekovod Professio d.o.o. upravljat će s 50% portfelja u vjetroparkovima ZD 6 te ZD 2 i ZD 3 s ukupno instaliranih 45 MW, što je za sada najveći takav portfelj u Republici Hrvatskoj. Dovršetak izgradnje i puštanje vjetroelektrane u rad predviđeno je početkom 2012. godine.

Dalekovod Professio namjerava nastaviti s ulaganjima u vjetroelektrane. U raznim fazama upravnog postupka za ishođenje građevinske dozvole je trenutno pet lokacija ukupne planirane snage veće od 100 MW novih vjetroturbina.

Zaključenje ovog ugovora dodatno potvrđuje kako poslovne banke Societe Generale – Splitska banka d.d. i Privredna banka Zagreb d.d. podupiru domaće poduzetnike i kroz kreditiranje projekata obnovljivih izvora energije kao ključne karike u financiranju i poticanju razvoja ovog značajnog segmenta gospodarstva.
vrh stranice